Als je anorexia hebt (gehad), weet je als geen ander hoe onmenselijk gedisciplineerd je kunt zijn. Je kunt jezelf keihard toespreken, dwingen om door honger en vermoeidheid heen te gaan en elke gram voedsel tot in detail controleren. Je hebt een ijzeren wil, een ongekende vastberadenheid.

Dat is geen zwakte. Dat is kracht. Een kracht die je eetstoornis goed kon gebruiken.

Maar wat als je die kracht niet langer zou gebruiken om jezelf (letterlijk) klein te houden? Wat als je diezelfde vastberadenheid zou inzetten om te herstellen van anorexia? Want de waarheid is: je hebt de kracht al in je. Nu mag je leren hoe je die op de juiste manier inzet.

1. Gebruik je kracht om jezelf te motiveren

In het begin voelt anorexia als iets positiefs. Het geeft je controle, een gevoel van zekerheid, misschien zelfs waardering van anderen. Maar na verloop van tijd neemt het steeds meer van je af. Vrienden, sociale momenten, energie, spontaniteit… alles verdwijnt langzaam uit je leven.

Herstel begint met het besef dat anorexia je niet brengt wat je zoekt. Misschien voelt het nog alsof je niet zonder kunt, het is jouw manier om grip te houden op waar je dan ook mee worstel. Maar stel jezelf eens voor hoe je leven eruit zou zien zonder eetstoornis.

Denk aan alles wat je nog wilt doen. Misschien wil je studeren, reizen, een carrière opbouwen, ooit een gezin starten. Wat je dromen ook zijn, ze hebben één ding gemeen: je hebt energie nodig om ze waar te maken. En daarvoor moet je eten. Punt.

Dit vraagt om een shift in mindset. In plaats van te denken “Eten maakt me dik”, kun je gaan denken: “Dit eten geeft me de kracht om mijn dromen na te jagen.” In plaats van “Ik mag niet aankomen”, kun je denken: “Mijn lichaam verdient verzorging en voeding.” Dit besef is de eerste stap naar verandering. Dus gebruik je kracht om jezelf te motiveren in je herstel.

2. Zet je kracht in om je angst voor eten te overwinnen

De angst om te eten is diepgeworteld. Jarenlang heeft je eetstoornis je wijsgemaakt dat voedsel de vijand is, dat je lichaam niet te vertrouwen is. Maar de realiteit is dat je lichaam juist alles op alles zet om voor jou te zorgen. Het vraagt om voeding omdat het brandstof nodig heeft, niet om je tegen te werken.

Enne… misschien voelt het wel zo, maar je gewicht zal niet eindeloos stijgen. Iedereen heeft een natuurlijk gewicht, een set point waar je lichaam van nature naar terug wil. Het enige wat je hoeft te doen, is luisteren en vertrouwen. Maar goed dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Herstellen van anorexia betekent dat je die angst recht in de ogen kijkt. Dat je jezelf uitdaagt, keer op keer. Het begint klein. Misschien eet je een keer iets waar je normaal ‘nee’ tegen zou zeggen. Misschien kies je ervoor om niet te compenseren na een maaltijd. Elke stap, hoe klein ook, is een overwinning.

En weet je wat? Hoe vaker je iets doet wat eng is, hoe minder eng het wordt. Het is namelijk iets wat je brein moet leren: dat eten niet eng is. De eerste keer voelt het als een enorme drempel, maar hoe vaker je bijvoorbeeld iets engs eet, hoe makkelijker het wordt. Als je dit maar blijft doen.

Jouw kracht zit dus in doorzetten, in keer op keer het tegengestelde doen van wat de eetstoornis je influistert. En voor je het weet, wordt dat de nieuwe realiteit.

3. Kracht om je lijf weer te voelen en te accepteren

Jarenlang heb je misschien geprobeerd je lichaam zo min mogelijk te voelen. Je hebt het genegeerd, afgekeurd, gehaat. Maar hoe zou het zijn om je lichaam niet langer als vijand te zien, maar als een deel van jezelf?

Om dat te bereiken, moet je weer contact maken. Letterlijk.

Een simpele oefening is jezelf insmeren met een fijne crème. Niet om er ‘mooier’ uit te zien, maar om je huid te voelen, je lijf weer als van jou te ervaren. Het helpt je om je lichaam niet langer als een object te zien, maar als een levend, ademend iets dat voor je werkt.

Een andere oefening: pak een touwtje en schat in hoe groot je pols, been of buik is. Meet het daarna echt. Vaak schatten we onszelf veel dikker in dan we werkelijk zijn. Dit helpt om je blik realistischer te maken en om de negatieve stem in je hoofd uit te dagen.

Dus zet die kracht van jezelf in om zacht te zijn voor je lijf. Het te waarderen wat het allemaal kan en voor je doet. En om het uiteindelijk te accepteren, in welke vorm dan ook.

4. Kracht = lief zijn voor jezelf

Anorexia houdt je gevangen in een negatieve spiraal waarin je jezelf constant beoordeelt. Strenger dan wie dan ook. Maar stel je eens voor hoe het zou zijn als je diezelfde kracht zou inzetten om een lief te zijn voor jezelf in plaats van zo streng te zijn en jezelf steeds te straffen.

Koppel je zelfvertrouwen los van je gewicht. Je waarde hangt niet af van een getal. Je bent namelijk goed genoeg, gewoon zoals je bent.

Dat betekent ook: keuzes maken die bij jou passen. Wat vind jij belangrijk? Waar word jij blij van? Ontdek weer wie jij bent, zónder eetstoornis. Gebruik je kracht en ga op zoek naar dingen die je energie geven. Pak een oude hobby op en gun jezelf het plezier dat anorexia je heeft ontnomen.

5. Zet je kracht in en stap uit je isolement

Een eetstoornis maakt je eenzaam. Het trekt je steeds verder je eigen wereld in, weg van sociale situaties, weg van de mensen die van je houden. Misschien voelt het alsof anderen niet op jou zitten te wachten. Maar dat is niet waar. Mensen willen jou zien, horen, met je lachen, samen zijn. Je hoeft het niet alleen te doen.

Herstellen betekent dat je de kracht vindt om weer verbinding te zoeken.

Probeer eens te delen hoe je je écht voelt. Niet alleen steeds het leuke sterke masker dragen, maar gewoon eens zeggen: “Vandaag is moeilijk.” Of: “Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken.” Kwetsbaarheid is eng, maar ook de sleutel tot verbinding.

Laat je eetstoornis je niet langer isoleren. Stap eruit en zoek weer de mensen op die je steunen, waar jij je fijn bij voelt.

Zet je mentale kracht in voor een eetstoornisvrij leven

Je hebt bewezen hoe ongelooflijk sterk je bent. Hoe je doorzettingsvermogen je jarenlang op de been heeft gehouden, zelfs in de moeilijkste tijden.

Nu is het tijd om die kracht in te zetten voor iets dat je écht verder brengt.

🔹 Om door de angst voor eten heen te gaan.

🔹 Om je lichaam te leren accepteren.

🔹 Om jezelf los te koppelen van gewicht en cijfers.

🔹 Om weer te genieten van het leven.

🔹 Om verbinding te maken met anderen en uit je isolement te stappen.

Je kúnt dit. De kracht is er al. Je hoeft hem alleen maar de juiste richting op te sturen.

Let’s go.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om mijn angst voor eten aan te kijken?
Door je angsten voor eten en aankomen onder ogen te zien, verminder je de macht die ze over je hebben en leer je eten opnieuw te zien als iets positiefs en normaals.
Hoe kan ik beginnen met het eten van dingen die ik eng vind?
Maak een lijst van voedingsmiddelen die je angstig maken. Kies één ding en eet het steeds opnieuw, zodat het minder eng wordt.
Wat als ik mijn eet-angst niet alleen kan overwinnen?
Dat is helemaal oké. Zoek ondersteuning bij een therapeut of diëtist of ervaringsdeskundige die je kan begeleiden in dit proces. Samen sta je sterker, je hoeft het niet alleen te doen.